Proč u nás investovat?

Co s úsporami a penězi navíc? Je při vysoké inflaci lepší spořit, utrácet, anebo investovat? A pokud investovat, kde a do čeho investovat? Srovnejte výhody a úskalí.

Schovávat své peníze pod polštář je passé, ale ani nechat je ležet na účtu není chytré. Kvůli vysoké inflaci totiž rychle ztrácejí na hodnotě - v důsledku čehož platí, že čím déle se s vašimi úsporami nic neděje, tím méně jich ve skutečnosti máte.

Kam své peníze vložit či investovat, aby se zhodnotily a vytvořili jste si pasivní příjem, ale zároveň jste v případě potřeby měli své finance po ruce? Možností je celá řada, ovšem ne všechny volby mohou být ty pravé pro vás.

Peněžitá odměna za půjčení peněz. Věřitel (investor), který může dočasně postrádat nějakou finanční částku, ji půjčí dlužníkovi a do určité sjednané lhůty musí být zapůjčená částka (nazývaná jistina) vrácena spolu s navýšením, úrokem.

Ačkoliv Češi rádi dávají své úspory k dispozici bankám, zde spíše než o investicích reálně hovoříme o vkladech. Jedná se o formu uložení peněz vhodnou pro krátké či středně dlouhé období. Pokud plánujete v brzké době například koupit nové auto, zpravidla spoříte potřebné prostředky na běžném, případně spořicím účtu. Běžné ani spořicí účty vám totiž svým úročením zdaleka nepokryjí ani míru inflace.

Úrokové sazby spořicích účtů se při zůstatku 100 000 Kč aktuálně pohybují od 0,01 % do 4 % (v průměru 2,5 %, viz srovnávače 2022, např. na mesec.cz), přičemž spořicí účty s vyšší hranicí úročení nad 2 % jsou už navíc podmíněny dalšími poplatky a podmínkami.

Zavěrem,bychom chtěli pro srovnaní říct,že až 72% Vam jen tak někdo nenabídne. Vše je samozdřejmně ošetřeno smlouvou.

Přeji mnoho uspěchu